TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

1 of
Wstecz Dalej

O Firmie

  • ID Firmy: 1534

  • Dodane: 24 lutego, 2020

  • Wyświetlenia: 48

Opis

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE Truskawki są drinkom z drogich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

 

Nie jedynie cudownie smakują, ale dodatkowo są dobroczynny wpływ na własne zdrowie. Niektóre z pomocy jakie daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety owoce te mogą stanowić jednocześnie szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to cudowne źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie przychodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).

Truskawki wtedy w 90% woda, oprócz której owoce zawierają dużo błonnika, cukrów i białka. Są znacznie mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Wartość ta powstaje z ochronnego działania produktów na system krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, ale i zmianami poziomu cukru we naturze.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który stanowi życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na określonym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na wzrost liczby antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia system odpornościowy. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału również zagranicznych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na odbieranie i książkę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co robi, że oczyszczają swój system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno podawany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają umieszczaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), i trudnej porcje witaminy C, ułatwia zmienianie tego składnika. Dlatego sugeruje się wegetarianom oraz kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że to stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole piszące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i ćwiczenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest nader istotne w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne stanowić złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą powodować się do powstawania reakcji alergicznych i zawierać bóle głowy. Istotne jest, by zwracać opinię na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą robić uczulenia.

Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie zatrudnia się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na wielką ich wielkość w rezultatach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osób i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie oddaje się ich życia osobom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo publiczne a bardzo częste w polskim regionie, sezon stosuje się pod koniec maja także ciągnie przez wszystek czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo wykorzystać w kuchni na liczne sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Komentarze

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o